Darm- en spijsverteringsklachten

Spijsverteringsklachten zijn een groeiend probleem in Nederland. Uit recent onderzoek blijkt dat een kwart van de Nederlanders kampt met maag- en/of darmklachten (https://www.rivm.nl/nieuws/bijna-kwart-nederlanders-kampt-met-klacht-of-aandoening-van-spijsverteringsstelsel)

Vaak bouwen de klachten zich op tijdens het leven vandaar dan ook dat we bij ouderen de meeste spijsverteringsklachten zien. Maar ook bij pasgeborene of kinderen kan er al sprake zijn van een spijsverteringsproblematiek of een verstoorde darmfunctie. De klachten variëren van vervelende ongemakken als een opgeblazen gevoel, zuurbranden of obstipatie tot heftige klachten als chronische pijn en darmontstekingen. Om deze klachten de baas te worden is vrijwel altijd een multidisciplinaire aanpak nodig. Dat wil zeggen dat er vaak niet één oplossing is om de bestaande klachten te verbeteren. De aanpak bij Praktijk Soestdijk is er in eerste instantie op gericht om de factoren die de problemen mogelijk veroorzaken in kaart te brengen. Naast voeding kunnen onderstaande factoren van invloed zijn op het ontstaan van spijsverteringsklachten:

  • Stress
  • Medicatie
  • Voedselallergie
  • Levensstijl
  • Erfelijke belasting
  • Mentale gezondheid
  • Samenstelling van het darmmicrobioom
  • Tekort aan bepaalde mineralen en/of vitamines

Veel van deze factoren worden in kaart gebracht op basis van een uitgebreid anamnese gesprek. Daarnaast kan het bijhouden van een voedingsdagboek en/of een aanvullend ontlastingsonderzoek helpen om de precieze oorzaak van de klachten op te sporen.

Voor het aanvragen van een ontlastingsonderzoek maakt Praktijk Soestdijk gebruik van MgLab. Let op de kosten van dit onderzoek zijn aanvullend op de bestaande consultkosten. Zie https://www.mglab.nl/ voor meer informatie.

Op basis van de verkregen informatie wordt er vervolgens een individueel behandelplan opgesteld. Dit plan bestaat meestal uit een homeopathisch middel aangevuld met supplementen en een aanpassing van het huidige voedings- en leefstijlpatroon. Deze multidisciplinaire aanpak zorgt over het algemeen voor goede resultaten.

Lees ook het onderzoek dat Kristel in 2019 deed over de samenstelling van het darmmicrobioom bij baby’s en welke factoren hier invloed op hebben. [Link naar onderzoek]