Homeopathie bij zwangerschap

Natuurlijk is de zwangerschap voor jou en je partner een heel bijzondere periode. Je wil in deze periode bewuste keuzes maken om je kindje de best mogelijke start te geven. Nu gaat de zwangerschap ook gepaard met hormonale veranderingen in je lichaam. Je lichaam zorgt voor de groei van je ongeboren kind wat regelmatig leidt tot een tekort aan voedingsstoffen en fysieke klachten. Misselijkheid in de ochtend is een bekend en vaak draaglijk klacht, maar die kan soms extreme vormen aannemen. Ook op mentaal vlak kan je voor uitdagingen komen te staan. Denk aan de voorbereiding op het ouderschap, angst voor de baring en veranderingen in je relatie. Dit kan leiden tot stress, depressie of angsten tijdens en na de zwangerschap.

Een natuurlijk alternatief

Het kan daarom van belang zijn om het niveau van vitamines en mineralen in je lichaam te controleren en waar nodig aan te vullen. Denk hierbij aan het gebruik supplementen van foliumzuur, ijzer en vitamine B12 en D3. Voorkom in ieder geval onnodig gebruik van pijnstillers, antidepressiva of andere medicatie. Bij zwangerschapsklachten zoals vermoeidheid, jeuk,  verlaagde weerstand, blaasontstekingen, darmproblemen, onder- en overgewicht, maar ook angsten of sombere gevoelens biedt een behandeling op basis van homeopathie, kruiden en/of supplementen een natuurlijk en effectief alternatief. Zo verminder je klachten terwijl er over het algemeen geen of veel minder bijwerkingen zijn voor jou en je kind. Het is dan ook niet verassend dat er een groeiend enthousiasme is onder verloskundigen, om vrouwen tijdens hun zwangerschap te ondersteunen door middel van supplementen en homeopathische middelen. (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21236745 ) Als verloskundige en moeder weet ik welke impact de zwangerschap en bevalling heeft op het leven van de aanstaande moeder. De eerste bevalling van een vrouw is één van de ijkpunten in haar leven. Later zal je je als moeder realiseren dat er een leven vóór en na de bevalling was. Vóór de bevalling ben je in verwachting van je kindje en na de bevalling ben je moeder geworden. Hiermee is de bevalling de metamorfose naar het moederschap.

Homeopathie tijdens de bevalling

Tijdens de bevalling komen er oerkrachten en emoties in je los waarvan je misschien nog niet wist dat deze in je schuilden. Een vrouw is tijdens een bevalling op haar sterkst en tegelijkertijd het meest kwetsbaar. Hierdoor kan een positieve bevallingservaring je laten groeien in je zelfvertrouwen, terwijl een negatieve ervaring je juist traumatisch kan beschadigen. Goede voorbereiding, autonomie en een veilige omgeving met de mensen die jij vertrouwt zijn voorwaarden die kunnen bijdragen aan positieve bevallingservaring. De bevalling is in principe een natuurlijk proces waarop je zo min mogelijk wilt ingrijpen. Toch kunnen er zich situaties voordoen waarbij je wel wilt bijsturen of ondersteunen. Homeopathie kan deze ondersteuning op natuurlijke wijze bieden. Denk hierbij aan onregelmatige weeën of angst en onrust tijdens de bevalling. Heb je een eerdere negatieve bevallingservaring achter de rug dan kan een homeopathische behandeling je helpen om het vertrouwen terug te vinden. Ook na de bevalling zijn er homeopathische middelen die het herstel proces tijdens het kraambed kunnen versnellen. En voor de baby kan homeopathie een natuurlijke uitkomst bieden in geval van krampjes of spruw. Wil je, naast de reguliere afspraken bij je eigen verloskundige, homeopathische ondersteuning tijdens je zwangerschap en/of baring, neem dan contact op voor het maken van een afspraak.