Menopauze, overgang naar een nieuw begin

De overgang of menopauze is het einde van een vruchtbare periode in het leven van een vrouw. Vrouwen komen vanzelf in de overgang, sommige vrouwen kijken er tegenop en andere vrouwen laten het gewoon over zich heen komen. De menopauze wordt aangestuurd door hormonen. De nieuwe hormoonbalans die ontstaat brengt op lichamelijk en psychisch niveau veranderingen met zich mee. En veranderingen betekenen meestal dat het oude losgelaten moet worden om zo ruimte te maken voor het nieuwe.

Wat er bebeurt in je lichaam per fasen van de overgang:

In deze periode worden de cycli korter en de eisprong onregelmatig. Eierstokken worden minder gevoelig voor de werking van het follikelstimulerend hormoon (FSH). Dit kan leiden tot een onregelmatige cyclus en hevige bloedingen. Hierna kan het oestrogeengehalte juist beginnen te schommelen. In eerste instantie heel hoog wat kan resulteren in buikklachten, gespannen borsten en stemmingswisselingen. Als reactie hierop kan de menstruatie kan dan juist weer frequenter worden, waarbij de bloedingen ook heviger kunnen worden.

Dit is de periode rondom (enkele jaren vóór tot enkele jaren na de) menopauze. Officieel is dit eigenlijk de echte ‘overgang’. Er ontstaat in deze periode een daling van het oestrogeengehalte. Dit kan resulteren in opvliegers, vermoeidheid, urineweg infecties en verlies van libido. Deze ongemakken verdwijnen over het algemeen tijdens de postmenopauze.

Het aantal beschikbare eicellen is te beperkt om nog genoeg oestrogenen te produceren. Dit blokkeert het verloop van de cyclus: er volgt geen eisprong meer en er wordt geen progesteron meer aangemaakt. Aangezien het baarmoederslijmvlies zich niet meer voorbereidt om een bevruchte eicel te ontvangen, is er geen weefsel meer dat het lichaam moet verlaten via de menstruatie. Als je een jaar geen menstruatie hebt gehad zit je officieel in de menopauze.

Hoe lang het proces van de menopauze duurt en hoeveel ongemak je ervan ervaart verschilt per vrouw. In de post-menopauze heeft je lichaam zich aanpast aan het nieuwe hormonale evenwicht. Uiteindelijk zullen hierdoor de meeste ongemakken verdwijnen en keert de rust langzaam weer terug.

Overgangsklachten

In het algemeen zorgen belangrijke veranderingen in je leven voor onbalans en dit geeft ook klachten. Dit is ook het geval bij de transitie naar een nieuwe hormonale balans tijdens de overgang. De overgang wordt daarom door de meeste vrouwen gezien als een periode van van lichamelijke en psychische ongemakken.

Om deze ongemakken te onderdrukken grijpen veel vrouwen tijdens de menopauze naar antidepressiva, slaappillen of kiezen voor hormonale substitutietherapie. We mogen echter niet vergeten dat de overgang een natuurlijk proces is en dus hoort bij de vrouwelijke ontwikkeling. Door dit proces te onderdrukken of te ontvluchten misgun je jezelf een deel van je vrouwelijke ontwikkeling.

Gelukkig zijn er ook natuurlijke alternatieven die belangrijke processen niet onderdrukken, maar wel de vervelende ongemakken van de overgang kunnen verlichten.

Hieronder volgen de meest voorkomende klachten tijdens de overgang en de natuurlijke tips die je kunt toepassen om deze klachten te verlichten.

Wat is het?

Meer dan 75% van de vrouwen hebben tijdens het proces van de overgang last van opvliegers. Ondanks dat deze onschuldig zijn en horen bij het natuurlijke proces van de overgang wordt je hier soms door overvallen of zelfs in verlegenheid gebracht.

Wat kun je doen?

Het onstaan van opvliegers heeft te maken met de disbalans die er in het lichaam ontstaat als gevolg van de lagere oestrogeenspiegels. Het gebruiken van supplementen die fyto-oestrogenen bevatten hebben daarom vaak een gunstige werking. Voorbeelden van stoffen die fyto-oestrogenen bevatten zijn:

  • rode klaver,
  • zilverkaars,
  • venkel,
  • steranijs,
  • hop en
  • angelica sinensis.

Wat is het?

Door de daling van oestrogenen worden er in je lichaam ook minder serotoninen en endorfines aangemaakt. Deze laatste twee stofjes hebben een invloed op je gemoedstoestand en slaap/waak ritme. Slaapstoornissen en stemmingswisselingen zijn daarom dus veel voorkomend tijdens de overgang.

Wat kun je doen?

Het is bewezen dat vrouwen die regelmatig bewegen minder overgangsklachten hebben dan vrouwen die dit niet doen. De reden hiervoor is dat sporten en een actief leven een gunstige invloed hebben op de aanmaak van endorfines en serotonine.

Daarnaast zijn er diverse supplementen die voorloperstofjes van serotoninen bevatten en hiermee een gustige invloed hebben op slaapproblemen en stemmingswisselingen hebben.

Wat is het?

De overgang gaat vaak hand in hand met een toename van het gewicht. Dit komt doordat je stofwisseling vertraagt, waardoor er bij een gelijke inname toch minder calorieën verbrand worden. Daarnaast verandert de opslag van vet in je lichaam waardoor je figuur een andere vorm kan krijgen.

Wat kun je doen?

Vanzelfsprekend heeft een actief ook hier een gustige invloed. Wees je daarnaast bewust van het feit dat je minder verbrand. Drink voldoende water of kruiden thee en let op de inname
van (geraffineerde) suikers, alcohol en koolhydraten.

Wat is het?

De overgang gaat vaak hand in hand met een toename van het gewicht. Dit komt doordat je stofwisseling vertraagt, waardoor er bij een gelijke inname toch minder calorieën verbrand worden. Daarnaast verandert de opslag van vet in je lichaam waardoor je figuur een andere vorm kan krijgen.

Wat kun je doen?

In plaats van antidepressiva (zoals Prozac) is wetenschappelijk aangetoond dat je met klassieke homeopathie vaak goed kan worden behandeld. Homeopathie kan ook gecombineerd worden met reguliere medicatie. Bij afname van symptomen kan in overleg met de behandelend arts andere medicatie worden afgebouwd.

Daarnaast worden er ook met de juiste voeding en supplementen goede resultaten geboekt. Bepaalde koolsoorten die diindolylmethaan (DIM) bevatten ondersteunen je lichaam bij het verteren van oestrogeen en werken zo balancerend.

Wat is het?

Je kan erg schrikken als er iets is met je borsten. Toch komen pijnlijke borsten tijdens de overgang welk vaker voor.

De gevoeligheid wordt veroorzaakt door een afname van het  progesteron hormoon. Hierdoor krijg je als vrouw in verhouding meer oestrogeen waardoor je borsten gezwollen, gespannen of pijnlijk kunnen aanvoelen. Ook het klierweefsel in de borst kan tijdelijk of langer wat ´bobbelig´ aanvoelen. Ook kan er vocht uit een of beide tepels komen.

Wat kun je doen?

Masseer ze af en toe in met een verzorgende olie. Ook een warm bad of een warmtekompres kan enorm helpen.

Let daarnaast goed op wat je eet en drinkt. Cafeïne lijkt de kans op pijnlijke-gevoelige borsten te vergroten. Probeer eens tijdelijk geen of veel minder koffie te drinken. Ook kunnen sommige medicijnen gespannen of pijnlijke borsten als bijwerking te hebben. Kijk daarom ook bijsluiters van eventuele medicijnen na.

Tenslotte kan ook hier een combinatie van voeding en homeopathie extra resultaat geven.

Natuurlijk is deze korte lijst met veelvoorkomende klachten niet compleet. De overgang is een intensief transformatieproces dat een individuele aanpak verdient. In een persoonlijk gesprek ga ik hier graag over met je in gesprek. Samen kijken welke natuurlijke aanpak voor jou het beste is.

Tijdens mijn behandelingen maak ik vaak gebruik van homeopathische middelen, fytotherapie en supplementen. Deze multi-disciplinaire aanpak zal er voor zorgen dat je je balans weer terugvindt en in je eigen vrouwelijke kracht komt te staan. De overgang is namelijk niet alleen een afscheid maar vooral een nieuw begin!

Je klachten ontstaan doordat je hormoonsamenstelling schommelt. Daarnaast is elke vrouw anders. Door een afspraak te maken komen we samen tot de beste, persoonlijke aanpak.