Wat is orthomoleculaire geneeskunde?
Orthomoleculaire geneeskunde houdt zich bezig met de juiste bouwstenen voor een gezond lichaam en heeft een wetenschappelijke basis. Door middel van Orthomoleculaire therapie kunnen veel ziekteprocessen positief worden bestreden. De therapie bevordert:
- het afvoeren van afvalstoffen;
- het aanvullen van tekorten;
- het aansterken door optimale voeding.
Een preventief orthomoleculair verantwoorde levenswijze kan hiermee bijdragen aan een gezond en lang leven.
Waarom orthomoleculaire therapie?
Onze voeding is de laatste vijftig jaar drastisch veranderd. De voedingsmiddelenindustrie tal van stoffen toe om voeding langer houdbaar te maken en het aantrekkelijker te maken voor consumptie door toevoeging van smaak- en kleurstoffen. Daarnaast bevat voeding minder voedingsstoffen door nieuwe landbouwmethoden en het gebruik van bestrijdingsmiddelen en kunstmest.
Tegelijkertijd vraagt ons hectische leven juist om meer voedingsstoffen dan vroeger. Tekorten of overmatige aanwezigheid van bepaalde voedingsmiddelen kunnen veel klachten veroorzaken. Wanneer hormonen en andere stoffen in je lichaam niet meer voldoende aangemaakt (of niet tijdig afgebroken) worden, ontstaan er problemen. Organen kunnen hun functies niet dan meer goed uitvoeren, de darmflora wordt aangetast, of het immuunsysteem gaat anders functioneren. Dit kan vervolgens weer de oorzaak zijn van het ontstaan van aandoeningen zoals onder andere:
- diabetes type II;
- prikkelbare darmsyndroom;
- metabool syndroom;
- overgewicht;
- chronische obstipatie of diarree;
- botontkalking;
- candida.
Het consult
Het eerste consult start met een uitgebreide analyse die zich niet alleen richt op de huidige klachten, maar ook op de aanleiding daartoe. Daarom wordt tijdens dit consult naast lichamelijke klachten ook ingegaan op eventueel andere klachten. Ook worden de leefgewoonten in kaart gebracht. Hierbij wordt gekeken naar gebruikte voeding en hoeveelheid beweging. Het is hierbij belangrijk vast te stellen of er voedingsmiddelen gebruikt worden, die je misschien slecht verdraagt. Soms is het raadzaam om te onderzoeken of er een tekort of een overschot in je lichaam is van bepaalde stoffen. Dit kan worden onderzocht door bloed of ontlasting voor nadere analyse op te sturen.
Zo wordt het duidelijk wat de aard en de oorzaak van de klachten is. Op basis daarvan wordt er een individueel behandelplan opgesteld met adviezen over het gebruik van voeding, aanvullende voedingssupplementen en je algemene levensstijl.
Een overzicht van tarieven tref je hier aan.