Wereld Antibiotica Bewustwordingsweek 2017

In november 2017 organiseerde de Wereld Gezondheidsorganisatie (of WHO) de Wereld Antibiotica-Bewustwordingsweek. In deze week wordt extra aandacht te gegeven aan het gevaar van antibioticaresistentie. De WHO wijst op het belang van het terugdringen van het antibioticagebruik. Het thema van dit jaar is ‘zoek advies bij een gekwalificeerde gezondheidsprofessional voordat je antibiotica inneemt’. In veel situaties zijn er goede alternatieven voor handen.
`

Resistentie

Steeds meer soorten bacteriën worden resistent tegen antibiotica. Hoe vaker je het gebruikt, hoe groter de kans is dat bacteriën resistent worden. Antibioticaresistentie is wereldwijd een groot probleem. Zonder actie kunnen in de toekomst eenvoudige infecties en kleine wondjes opnieuw dodelijk zijn. Al met al dus een zorgwekkende ontwikkeling.

In onderstaande TED talk legt Maryn McKenna uit hoe de wereld er potentieel uit ziet bij 100% antibioticaresistentie…

Antibiotica in vlees- en pluimveehouderij

Niet alleen het gebruik onder mensen is een probleem. Ongeveer de helft van alle antibiotica wordt gebruikt in de vleesproductie. In de meeste gevallen wordt het gebruikt als groeibevorderaar. Binnen de EU is dit gelukkig niet meer toegestaan. Ook wordt het preventief ingezet om ziektes te voorkomen. Gelukkig is er echter een alternatief.. Biologische boeren mogen antibiotica niet preventief inzetten. Zij maken bij voorkeur gebruik van natuurlijke en homeopathische geneesmiddelen. Zie ook de normen van de SKAL.

Homeopathie heeft bewezen antibioticagebruik terug te dringen. Een studie onder Franse huisartsen toonde recent nog aan dat door het gebruik van homeopathie er 50% minder antibiotica werd voorgeschreven (bron).

Het gebruik terugdringen: wat kun je zelf doen ?

  1. Gebruik ze alleen als het écht nodig is
    Gebruik antibiotica uitsluitend op voorschrift. Veel infecties worden veroorzaakt door virussen en antibioticagebruik heeft dan geen enkel effect.
  2. Hygiëne
    Voorkom infecties door goede hygiëne. Was bijvoorbeeld altijd goed je handen en keukengereedschap bij het bereiden van voedsel. Zie ook tips op de site van het RIVM (link).
  3. Afweerversterking
    Versterk je afweer. Dit is een effectieve methode om de kans op infecties te beperken. Door goed voor je eigen gezondheid en weerstand te zorgen help je om de resistente bacteriën uit de samenleving te verdrijven.
  4. Eet (vaker) vegetarisch of kies biologisch vlees
    De veehouderij blijft in schaal vergroten en kampt daardoor ook met grotere kans op ziekten. Door geen of minder vlees te eten draag je dus bij aan een wereld waarin minder antibiotica nodig zijn. Kun je een stukje vlees echt niet missen, stimuleer dan iig. veehouderij waar géén preventieve antibiotica gebruikt mag worden. Kies dus voor geen of biologisch vlees.
  5. Laat klachten homeopathisch behandelen
    Een klassiek homeopathische behandeling kan je helpen je weerstand te verbeteren. Zo kun je sneller virale en bacteriële infecties overwinnen.

Maak een afspraak bij Praktijk Soestdijk